Een tegelkachel hoef je slechts tweemaal per dag kort te stoken

Werking van de tegelkachel

De tegelkachel bestaat uit chamotte, een natuurproduct van keramisch materiaal dat in staat is grote hitte te verdragen en op te slaan. De stookruimte is  geheel gebouwd van chamottestenen. Door zijn specifieke eigenschappen loopt de temperatuur in de stookruimte veel hoger op dan bij een gewone kachel, met een volledige, dus schone verbranding als resultaat. Een tegelkachel hoef je slechts tweemaal per dag kort te stoken om het de hele dag warm te hebben.

Wat gebeurt er binnenin de kachel?

De hete gassen worden via een inwendig labyrint van chamotteplaten door de kachel geleid, waarbij onderweg de hitte wordt afgegeven aan de stenen.

Na ongeveer een uur stoken zijn de vlammen weg en alleen de gloeddelen nog over. Dat is het moment dat de deur van de kachel hermetisch gesloten wordt.

De trek is nu weg en daardoor kan de ontstane gloedbal zijn enorme hitte afgeven aan de dikke chamottestenen in het onderste gedeelte van de kachel. Er ontstaat zo een grote warmtevoorraad. Deze zal nu nog gedurende zo’n 8 tot 12 uur blijven uitstralen naar de kamer. Deze technologie is subliem in zijn eenvoud en geperfectioneerd in de landen om ons heen. Dit resulteert in onderstaande eigenschappen van de kachel.

Tegelkachel houtvuur

90% rendement

Tegelkachels hebben een rendement van rond 90 %.
Door de lage geleiding van de chamotte loopt de verbrandingstemperatuur in de stookruimte heel hoog op. Daarnaast stook je altijd ongesmoord en met maximale zuurstof. Hierdoor ontstaat een volledige verbranding.
Rendement heeft te maken met mate van volledige verbranding en die is weer afhankelijk van de verbrandingstemperatuur en de hoeveelheid beschikbare zuurstof.
En van de mogelijkheid van de kachel om de geproduceerde warmte vast te houden, in plaats van dat deze de schoorsteen ingaat of te snel aan de kamer wordt afgegeven.

gt-icon-y-rendement

Stralingswarmte

Een van de fijnste dingen aan een tegelkachel is dat deze stralingswarmte geeft. Door straling worden de objecten in de ruimte verwarmd en niet als eerste de lucht zoals een cv of plaatstalen houtkachel doet, dat is zogenaamde convectiewarmte.
Dat voelt heel natuurlijk en comfortabel, vergelijkbaar met de straling van de zon die geeft ook warmte als de lucht nog koud is, zoals wanneer je op een winterdag in de zon gaat zitten. De kachel blijft gedurende zo’n 8 uur tot 12 uur gelijkmatig de warmte middels infrarode stralingswarmte weer afgeven aan de ruimte.

gt-icon-y-stralingswarmte

Circulair

Hout is ,mits goed beheerd, een duurzame want hernieuwbare brandstof. Bij verbranding van hout komt dezelfde hoeveelheid co2 vrij als de boom bij leven heeft opgeslagen. Dit in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, die voegen co2 toe. De kachel is volledig opgebouwd uit chamotte, een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal dat geheel uit klei bestaat, zonder toevoegingen. Er wordt gemetseld met leem waardoor de kachel ook weer te demonteren is.

Ook bij de oorspronkelijke vervaardiging van de tegels en de kachels is bijna alles handwerk, alleen de gietijzeren deuren zijn machinaal vervaardigd maar wel herbruikbaar. Bij de vervaardiging van de kachels is de co2-footprint dus niet hoog.

​Doordat Gloed daarnaast nog gebruik maakt van prachtige oude tegels van kachels die al een lang leven gehad hebben, hergebruik je daarmee ook een mooi stuk erfgoed.

gt-icon-y-circulair

Gezondheid

Door de efficiënte technologie van de kachel is veel minder hout nodig dan voor een ‘gewone’ houtkachel, slechts 1/3 deel. Dat betekent dat je ook maar het 1/3 deel co2 produceert. Een kilo hout levert bij volledige verbranding ongeveer 750 gr co2 en 250 gr water.

In de kachel vindt grotendeels volledige verbranding plaats. Weinig rook en roet zijn het resultaat. Daarnaast komen er nauwelijks schadelijke stoffen vrij zoals koolwaterstoffen (zogenaamde PAK’s) en fijnstof. Deze zijn namelijk een gevolg van onvolledige verbranding. Dat is wel zo prettig voor je omgeving.

gt-icon-y-gezondheid