Hoe stook ik een tegelkachel en andere faq
Veelgestelde vragen over de tegelkachel
Hier vind je antwoorden op de meest voorkomende vragen over de kachel, diensten, en werkwijze.
Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.
De maten variëren van 120 x 47 x 38 ( de kleinste) tot 240 x 80 x 50 ( de grootste).
Een kachel van gemiddelde grootte is ongeveer 175 x 60 x 40
Een kachel van gemiddelde grootte weegt 700 tot 800 kilo.
De kleinste weegt zo’n 350 kilo en de grootste 1200.
Dit gewicht staat ongeveer op een kwart vierkante meter, dus daar moet de draagkracht van je vloer toereikend voor zijn. Tenzij je een heel oud huis hebt met een oude houten vloer is het meestal niet zo’n probleem, maar het kan goed zijn dit even met een aannemer te bespreken.
Dit is een wat lastige vraag omdat dit van vele factoren afhankelijk is.
De mate van isolatie, is het je enige vorm van verwarming, kun je hem dagelijks twee maal stoken, zijn allemaal van invloed.
Heel algemeen kun je er over zeggen dat een kachel van gemiddelde grootte toereikend is voor een ruimte van 30 m2 met redelijke isolatie. Dit wordt veel meer als je ook nog een andere vorm van verwarming hebt die je als als basis (vloerverwarming) of bijverwarming (cv-radiatoren) kunt gebruiken. Dan is deze kachel geschikt voor een ruimte van 40 tot 60 m2 bij redelijke isolatie.
De hoogte van de ruimte is minder van belang, omdat de warmte minder naar boven stijgt.
De prijzen variëren van 6800 euro tot ongeveer 15.000.
Een kachel van gemiddelde grootte kost ongeveer 9500 euro, inclusief de opbouw ter plaatse en de btw. Een eventuele vergoeding voor reis en verblijf is hierin niet opgenomen
Ervan uitgaande dat je de tegelkachel van Gloed als hoofdverwarming gebruikt en twee maal per dag stookt verbruik je per jaar ongeveer 3 m3 gestapeld hout. ( dit is geen typefout ! )
Daar kunnen we kort over zijn : DROOG hout.
Hoe droger het hout, hoe hoger de warmteafgifte. Hout met een vochtpercentage van meer dan 20 % geeft nagenoeg geen warmte af. ( wel een hoop troep trouwens, je krijgt een slechte verbranding).
Het beste gaan houtbriketten. Dat zijn een soort broodjes of staven van geperst zaagsel. Deze hebben een vochtpercentage van slechts 5 % en hebben daardoor een hele hoge warmteopbrengst. Ze gloeien ook lang na.
Vuren, Douglas en Larix zijn gemakkelijk te drogen houtsoorten die een hoge warmteopbrengst hebben. Door de hete verbranding in de tegelkachel hoef je niet bang te zijn dat het hars zich zal afzetten in je kachelpijp.
Berken, Beuken, Essen, Robinia en appel branden uitstekend en leveren een goed gloedbed wat lang na gloeit.
Zwaardere houtsoorten als eiken en tropisch hardhout zijn minder geschikt tenzij je ze op mengt met lichtere soorten. Het duurt te lang voordat deze zware houtsoorten goed branden, en dat levert dus meer schadelijke uitstoot op. Ook het (zelf) drogen is een langdurig proces.
Het is gebruikelijk dat de handel stookhout aanlevert van ongeveer 30 cm lengte. Dit past in alle tegelkachels van Gloed, ook de kleinste.
Belangrijk is echter dat het hout dunner wordt gekloofd dan gebruikelijk ! ( polsdikte of 6×6 cm)
Dikke blokken branden slechts aan de buitenzijde en liggen op een dieper niveau te smeulen. Onvolledige verbranding dus, met vervuilende uitstoot als gevolg.
Dit is trouwens ook bij conventionele stalen houtkachels zo, zeker als je daarbij ook nog eens de zuurstof gaat reguleren met schuiven.
Omdat je in een tegelkachel slechts een korte periode hoeft te stoken ( twee maal per dag een uur ) kun je dunnere blokken stoken . De verbranding wordt dan, in combinatie met vol zuurstof, veel heter en dus schoner.
Als je liever niet zelf wil kloven zijn houtbriketten een heel goed en praktisch alternatief
Ja, Europees zijn houtverbrandingstoestellen toegestaan en daarmee ook het verbranden van biomassa.
Er worden lokaal wel maatregelen ontwikkeld om overlast te beperken en eventueel aan te pakken.
Een schoon brandende kachel en een correcte manier van stoken zullen hier zeer aan bijdragen.
Behalve dat een tegelkachel schoon brandt, stook je deze ook maar een korte periode met weinig hout. Dat scheelt enorm in de uitstoot, zowel kwantitatief als kwalitatief.
Ja, als je wil kan er een wat grotere deur met glas worden ingebouwd. , maximaal 32 x 36.
Bedenk wel dat je stookperiodes betrekkelijk kort zijn.
Van de heerlijke warmte van de kachel kun je dan nog vele uren genieten
De diameter van het rookgaskanaal is idealiter 150 mm.
Het enige verschil met een conventionele kachel is dat er een optie gemaakt moet worden om bij het geveegde roet te komen. Dat kan door bijvoorbeeld achter de kachel te beginnen met een T-stuk of door ergens een luikje te maken in je schoorsteen kanaal.
Nee, dat is weer een vak apart, vooral vanwege de bouwkundige ingrepen.
Gloed werkt desgewenst wel met meerdere betrouwbare en zeer bekwame partijen in Nederland die dit voor je kunnen aanleggen.
Gloed bereidt alle kachels al grotendeels voor in de werkplaats.
Dat betekent dat de tegels al tot ringen aan elkaar worden gezet, de deur wordt ingebouwd en het gehele binnenwerk wordt gezaagd.
Dit bouwpakket kan dan in gemiddeld 2 tot 3 dagen bij je thuis worden opgebouwd.
Een tegelkachel is veiliger met een rieten dak dan een conventionele kachel.
Door de lange kanalen is het onmogelijk dat er brandende vonken mee door je schoorsteen worden getrokken.
Verder zijn de rookgassen al behoorlijk afgekoeld voordat ze het rookgaskanaal bereiken, meestal al tot onder de 200 graden.
Door de hete verbranding blijft je kanaal ( bij correct stoken ) ook een stuk schoner , zonder creosootafzetting wat de kans op een schoorsteenbrand minimaliseert.
Je bent wel alsnog verplicht om een vonkenvanger te plaatsen, simpelweg omdat de verzekering dit voorschrijft.
Ja, voor correct onderhoud en omdat de verzekering dit voorschrijft moet je jaarlijks je rookgaskanaal laten vegen.
Ondanks dat je zult merken dat er maar weinig roet uit het kanaal komt.
Nee, het stoken van een tegelkachel is zeer eenvoudig.
Je plaatst 6 tot 8 blokken rechtop of kruislings op de stookvloer. Daarbovenop komt wat aanmaakhout en daartussen een aanmaakwolletje. Vuurtje erbij en het brandt.
As kun je laten liggen, dus de kachel hoeft niet telkens leeggemaakt.
Nee, je hoeft maar een enkele keer het as te verwijderen, vaak maar 1 of 2 keer per jaar.
De tegelkachels van Gloed zijn gebouwd als grondoven. Dat betekent dat je hout stookt op een gesloten ( stenen) vloer. Er is dus geen rooster waar de lucht door naar boven komt.
Door de hete verbranding en de zeer beperkte hoeveelheid hout die je verbruikt, blijft er maar heel weinig as over. Eventuele houtskoolrestjes van de vorige stookbeurt kun je gewoon laten liggen, die verbranden de volgende keer wel tot as.
Ja, de tegelkachel kan uitstekend elektrisch worden opgebouwd.
Er worden stralingsplaten van in totaal 1500 tot 2000 Watt ingebouwd.
Er wordt wat minder massa ingebouwd, zodat de kachel sneller warm wordt. Met een thermostaat kun je de temperatuur van de tegels regelen.
Omdat de tegels de warmte opslaan, hoeft de kachel niet continu op vol vermogen te draaien. Als hij op temperatuur is verbruikt hij minder dan die 1500 Wat per uur.
Je kunt zo genieten van heerlijke stralingswarmte.


Reacties van klanten.
Vakkundig en meedenkend, dat is Hilde van Gloed tegelkachels!!
Bij ons heeft ze in zomer 2023 een prachtige tegelkachel gebouwd, nu dus ons eerste stookseizoen. De manier van stoken was effe schakelen, we waren een gewone houtkachel gewend. Nu dik tevreden, genieten van de warmte en van de kachel als “meubelstuk”.
Nogmaals bedankt Hilde
Een jaar geleden deze tegelkachel gekregen; nog steeds verliefd op de kachel, ook als hij niet aan is; wat een plaatje ! Ik gebruik m intensief, als het koud is bijna dagelijks en hij heeft een hele fijne warmte. Ik stook op hout van oude pallets en schoon afvalhout van een tuinhuisjes bedrijf hier in het dorp; goedkoop dus. Erg blij mee!
Onze prachtige authentieke tegelkachel is een echte aanwinst! De handgemaakte tegels geven een warme, nostalgische uitstraling, terwijl de kachel zorgt voor langdurige, gelijkmatige warmte. Hij verbruikt weinig hout en verwarmt de ruimte nog uren nadat het vuur gedoofd is. Duurzaam, stijlvol en sfeervol – een absolute aanrader!